Care sunt primii pași pe care TREBUIE să urmezi atunci când decizi să îți construiești un website?
Înainte de orice, creează-ți un brand și respectă-l!
Înainte de a te apuca să îți construiești un website sau canale social media, ar trebui să îți stabilești un brand și o identitate de brand. Website-ul și conturile de social media ale brandului trebuie să reflecte identitatea respectivă (logo, culori, fonturi, stil de exprimare etc.).
De aceea ar fi ideal să-ți creionezi brandul (măcar numele și logo-ul) înainte de lansarea afacerii, anterior creării conturilor social media și a website-ului. Dacă totuși ai lansat deja afacerea și ai creat conturi social media, dar nu ai un brand bine definit, nu este o problemă. Poți apela oricând la o firmă care se ocupă cu așa ceva (branding / rebranding) și care te va ajuta să îți definești brandul așa cum trebuie. Mai multe despre branding poți citi AICI, cu precizarea că în unele dintre articolele viitoare voi scrie mai mult despre acest subiect.
Apelează la profesioniști!
Dacă nu deții cunoștințele necesare pentru a construi singur un website și pentru a-l administra personal, cel mai bine ar fi să apelezi la serviciile unei firme / agenții care se ocupă cu așa ceva. Dacă totuși deții skill-urile necesare și ai putea să-ți construiești / administrezi singur website-ul, trebuie să fii pregătit să consumi o cantitate destul de mare de timp, în care ai putea să faci alte lucruri mult mai utile pentru afacerea ta.
Pe piață există numeroase agenții sau freelanceri, care îți pot construi website-ul de prezentare în mod profesionist, iar prețurile variază în funcție de complexitatea website-ului. În mod normal, dacă vei apela la un freelancer, prețul ar trebui să fie mult mai avantajos decât în cazul unei agenții.
În acest articol nu discutăm despre website-uri complexe cum ar fi magazine online cu mii de produse, ci despre website-uri simple de prezentare pentru mici afaceri, care pot fi construite cu ușurință de către un freelancer, într-un timp rezonabil și la un preț ok.
În cazul în care vei decide să apelezi la profesioniști, încearcă pe cât posibil să găsești pe cineva care știe să facă mai mult decât să construiască și să administreze un website de prezentare. Ar fi bine ca persoana respectivă să se priceapă și la branding, campanii publicitare online, strategie de marketing etc. Asta îți va reduce foarte mult costurile pe zona de marketing digital, iar pentru tine va fi mult mai simplu și mai eficient să lucrezi cu o singură persoană / firmă.
Cel mai bine ar fi să alegi WordPress!!
Sunt multe platforme cu ajutorul cărora se pot construi website-uri, dar de departe cea mai folosită la nivel mondial este WordPress. Având în vedere că este cea mai puternică platformă de acest fel, WordPress dispune de un număr foarte mare de aplicații, teme, plugin-uri etc., comparativ cu restul soluțiilor de pe piață.
În piață există foarte mulți web designeri care construiesc website-uri cu soluții alternative (cum ar fi Joomla, Wix, Squarespace etc.) sau „custom-made” (cod scris direct de către un programator), cumva și în ideea că după construcția website-ului, ei se vor ocupa de administrarea lui. În această situație, clientului îi va fi foarte greu să îi înlocuiască, dacă la un moment dat nu ar mai fi mulțumit de serviciile lor. De asemenea, dacă ai dori să migrezi pe WordPress un website construit pe Joomla, nu este imposibil, dar vei avea costuri suplimentare semnificative.
De principiu, dacă vrei doar un website simplu de prezentare, ar trebui să te ferești de soluții „custom-made”. Acestea sunt utile în cazul website-urilor mai complexe și de obicei costă mai mult decât un website simplu construit cu ajutorul WordPress sau alternativele acestuia.
Este important să știi că dacă vei alege să construiești un website de prezentare cu WordPress, iar la un moment dat vei dori să schimbi administratorul website-ului, vei putea găsi un înlocuitor cu ușurință, pentru că majoritatea web designerilor se pricep la WordPress.
Urmărește blogul Krafty.ro pentru a citi următorul articol din seria „Ce trebuie să știi înainte de a-ți construi un website”! În următorul articol îți voi arăta cum să te ferești de „țeparii” din domeniu!